Smalec z fasoli

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnego smalcu

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki białej fasoli Piękny Jaś
    1 cebula
    1 łyżeczka majeranku
    sól,pieprz
    ząbek czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    liść laurowy,
    3 ziarenka ziela angielskiego
    Można dodać jedno winne jabłko

Smalec z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej-obrać z łusek.Zalać wodą tak aby lekko wystawała ponad fasolę.Gotujemy do miękkości około 30-40 minut z liściem laurowym i zielem angielskim.Pod koniec dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy około 5 min. Fasolę odcedzamy i blenderujemy (dodając około 1/2 szkl. odcedzonego wywaru)na gładką masę.Na oliwie podsmażamy cebulkę z czosnkiem i majerankiem-dodajemy do fasoli i lekko mieszamy.Jeśli będzie zbyt gęste można dodać odrobinę oliwy z oliwek lub odcedzonej wody. Doprawić i smalec gotowy.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy