Smażone ciasteczka (do piwa)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kruche, lekko twarde , trochę przypominające krakersy.Wyczuwalny kminkowo – czosnkowy smak i aromat unosi się w całym domu.Takie ciasteczka są fajnym pomysłem na imprezową przekąskę , albo coś do pochrupania przy piwku i meczu.Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 150 g

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * sól – 0,5 łyżeczki

    * kminek – 2 łyżki

    * suszona cebula – 1 łyżka

    * woda – 100 ml

    DODATKOWO:

    * olej – 300 ml

Smażone ciasteczka (do piwa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.

    Dodajemy kminek i suszoną cebulkę.

    Wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i zagniatamy zwarte ciasto.

    Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ok. 6 mm i ostrym nożem wycinamy romby.

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami smażymy ciasteczka na rumiano.

    Odsączamy na papierowym ręczniku.

    Podajemy np. z dipem czosnkowym.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy