smażone filety śledziowe w zalewie słodko kwaśnej z papryką

0 (0 ocen)

takie śledzie są pyszne i nie tylko na przekąskę..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • filety śledziowe 1,5 kg, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1,5 litra, cukier 3 łyżki, ocet 10 % 1 szklanka, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, goździki całe 2 sztuki, gorczyca 1 łyżka

Smażone filety śledziowe w zalewie słodko kwaśnej z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. pokrojone cebule, papryki zalać wodą, dodać gorczycę, ziele, goździki i liście laurowe, wsypać cukier, wlać ocet i gotować z 5 minut na średnim ogniu
  • etap 2. duże, świeże filety śledziowe przeciąć na połowę, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć, mąkę wymieszać z kucharkiem, pieprzem i obtaczać w mące filety z każdej strony
  • etap 3. na bardzo gorącym oleju smażyć na złocisto filety i przekładać do głębszego naczynia
  • etap 4.
    na filety wylać zalewę słodko kwaśną z papryką, cebulą, przykryć i schować do lodówki najlepiej na 24 godziny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy