Smażone kiełbaski z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -8 małych kiełbasek
    -4 łyżki oleju
    -1 cebula
    -500 g soczewicy puy
    -2 ząbki czosnku
    -100 ml czerwonego wina
    -500 ml wody
    -sól

Smażone kiełbaski z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy cebulę w kostkę. Solimy. Smażymy w rondlu, na rozgrzanym oleju, 5 minut. Dodajemy soczewicę. Mieszamy. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy pod przykryciem, aż soczewica zmięknie i wchłonie większość płynu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wyciskamy przez praskę czosnek i wrzucamy na patelnię. Chwilę smażymy. Dodajemy kiełbaski i smażymy 5 minut. Następnie zalewamy winem i wodą. Gotujemy 15 minut, podajemy z soczewicą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy