Alternatywa dla ziemniaków. Puree, w dodatku nadziewane, panierowane w bułce. Bardzo smaczna przekąska, doskonale się sprawdzi także jako dodatek do dań mięsnych.
Smażone kulki puree z pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Ziemniaki odcedź, utłucz w garnku, dodaj miękkie masło, oraz mleko.
Całość ugnieć tłuczkiem do uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek).
Ostudź puree, nabierz łyżką na dłoń, zrób " placek".
Na środku połóż łyżeczką pasztet "zamknij" placek tworząc kulkę.
Gdy zrobisz z całości kulki, obtocz je w bułce tartej, następnie włóż do rozbełtanych jajek i ponownie do bułki tartej.
Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia się kulek z każdej strony.
Komentarze