Smażone kulki puree z pasztetem

0 (0 ocen)

Alternatywa dla ziemniaków. Puree, w dodatku nadziewane, panierowane w bułce. Bardzo smaczna przekąska, doskonale się sprawdzi także jako dodatek do dań mięsnych.

Składniki:

  • 400g obranych ziemniaków
    2 łyżki masła
    2-3 łyżki mleka
    pasztet
    łyżeczka kolorowego pieprzu
    1/2 szklanki bułki tartej
    2 jajka
    olej

Smażone kulki puree z pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
    Ziemniaki odcedź, utłucz w garnku, dodaj miękkie masło, oraz mleko.
    Całość ugnieć tłuczkiem do uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek).
    Ostudź puree, nabierz łyżką na dłoń, zrób " placek".
    Na środku połóż łyżeczką pasztet "zamknij" placek tworząc kulkę.
    Gdy zrobisz z całości kulki, obtocz je w bułce tartej, następnie włóż do rozbełtanych jajek i ponownie do bułki tartej.
    Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia się kulek z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy