Smażone pieczarki w zalewie

0 (0 ocen)

Marynowane pieczarki to doskonała przekąska.

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
    5 jajek
    4 łyżeczki musztardy
    pieprz
    6 szklanek wody
    6 łyżek cukru
    1,5 łyżeczki soli
    18 łyżek octu 10%
    3 mniejsze cebule
    liść laurowy
    ziele angielskie
    bułka tarta
    olej

Smażone pieczarki w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1iswdgf 1. Jajka, musztardę i pieprz rozbełtać. Do drugiej miski wsypać bułkę tarta.
    Pieczarki obrać. Najlepiej jak są małe. Duże można przekroić na pół. Pieczarki obtoczyć w jajku i bułce i smażyć na głębokim oleju.
  • image-1o781i0 2. Zrumienione odsączyć z tłuszczu.
  • image-0j6slnq 3. Wodę, cukier, sól i ocet zagotować.
    Do słoików powkładać usmażone pieczarki. Dodać parę ziarenek ziela angielskiego i parę liści laurowych. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. Zalać gorącym wywarem octowym. Przepis jest na trzy słoiki litrowe.
    Słoiki zamknąć i odstawić.
    Potrzeba ok.3 tyg , żeby pieczarki zamarynowały się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy