Smażone pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy. Wbijamy jajko, dodajemy sól i ok.
250 ml letniej wody. Zagniatamy ciasto.
2.Grzyby moczymy 20 minut, osączamy. Zalewamy
wodą i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę obieramy i kroimy w kawałki. Mielimy z grzybami.
Dodajemy bułkę i jajko. Mieszamy. Doprawiamy solą
i pieprzem. Smażymy 30 minut na roztopionym maśle.
3.Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki i nakładamy
farsz. Brzegi zlepiamy.
Smażymy w głębokim
oleju.
Porady
Pierogi możemy przygotować także z grzybami i kapustą lub farszem pieczarkowym. Smakują na ciepło i na zimno.
Komentarze