Smażone pierożki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To pomysł mojej ośmioletniej córki, która pomagała mi też w przygotowaniu (i zjedzeniu oczywiście :-))

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    80 g margaryny
    szczypta soli
    125 ml gęstej śmietany

    Farsz:
    1 cebula
    500 g pieczarek
    250 g dowolnej kiełbasy
    czerwona papryka
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    oregano

Smażone pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, margarynę oraz śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Do cebuli dodać pokrojone również w kostkę kiełbasę, pieczarki oraz paprykę. Wszystkie składniki podsmażyć, odstawić do wystygnięcia.
    Ciasto wyciągnąć z lodówki, ponownie zagnieść, rozwałkować na cienki placek. Wycinać koła o średnicy ok. 15 cm. Pośrodku każdego umieścić farsz i zlepić.
    Pierożki smażyć na złoty kolor w głębokim oleju.

Komentarze

Podobne przepisy