500 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 kostki drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
50 g cukru
100 g masła
250 ml mleka
1 jajko
skórka otarta z 1/2 cytryny
Ponadto:
olej, do smażenia
cukier puder do posypania
Smażone precelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia przesiać mąkę, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i wymieszać. Dodać masło (pokrojone w plasterki) i delikatnie wymieszać.Dodać mleko i roztrzepane jajko, wyrobić ciasto. Przykryć folią spożywczą, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
2.Odrywać po kawałku ciasta i formować wałeczek
3.Zaplatać,
4.tworząc precle.Odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę przykrywając je ręczniczkiem. Powinny podwoić objętość.
5.Wyrośnięte smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniczku, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze