Smażone precelki

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 500 g mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 kostki drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
    50 g cukru
    100 g masła
    250 ml mleka
    1 jajko
    skórka otarta z 1/2 cytryny

    Ponadto:
    olej, do smażenia
    cukier puder do posypania

Smażone precelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia przesiać mąkę, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i wymieszać. Dodać masło (pokrojone w plasterki) i delikatnie wymieszać.Dodać mleko i roztrzepane jajko, wyrobić ciasto. Przykryć folią spożywczą, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  • * 2. Odrywać po kawałku ciasta i formować wałeczek
  • * 3. Zaplatać,
  • * 4. tworząc precle.Odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę przykrywając je ręczniczkiem. Powinny podwoić objętość.
  • * 5. Wyrośnięte smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniczku, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy