Smażone zielone szparagi

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dlaczego zielone ? po pierwsze nie trzeba ich obierać, po drugie są delikatniejsze, po prostu super. W sumie to ja nie wiem czy chodzi o szparagi czy o masło z czosnkiem ? Żartowałam ;)

  • 10 min

Składniki:

  • szparagi zielone około 10 sztuk
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

Smażone zielone szparagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło, szparagi płuczemy, osuszamy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Kładziemy na rozgrzane masło. Przykrywamy pokrywką i podduszamy około 3 minut na średnim ogniu. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy około 3 minut. Jeżeli mam bardzo grube szparagi, wydłużamy czas duszenia i sprawdzamy miękkość. Muszą zachować jędroność. Na końcu doprawiamy do smaku. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy