Smażony kalafior z ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Usmażony w głębokim tłuszczu kalafior ma lekko orzechowy smak.Podany z ziemniakami i polany jogurtem jest tym bardziej oryginalny

  • 20 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg młodych ziemniaków
    ● kalafior
    ● natka pietruszki
    ● 1/2 l oleju do smażenia
    ● 3/4 l naturalnego jogurtu
    ● łyżeczka soli

Smażony kalafior z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy i dzielimy
    na różyczki. Ziemniaki myjemy,
    obieramy i kroimy w słupki. Warzywa
    osuszamy i smażymy oddzielnie
    w głębokim oleju. Osączamy
    z tłuszczu. Mieszamy
  • 2. Natkę myjemy, osuszamy
    i siekamy. Posypujemy warzywa.
    Zalewamy jogurtem wymieszanym
    z solą i mieszamy. Podajemy
    od razu.

Porady

K. Kwiecińskiej Natkę pietruszki możemy zastąpić kolendrą. Ziemniaki można też upiec w piekarniku

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy