smażony pikantny łosoś na warzywach

0 (0 ocen)

Chrupiące filety z łososia podane na duszonych warzywach.

Składniki:

  • 2 filety z łososia, lub innej ulubionej ryby
    sól, kolorowy pieprz,
    natka pietruszki,
    sok z cytryny,
    mąka
    2 łyżki świeżo startego chrzanu
    jajko
    bułka tarta

    gulasz warzywny:'
    gałązka selera naciowego
    kawałek selera korzeniowego
    marchewka
    młoda cukinia
    młody por
    garść groszku cukrowego
    garść zielonego groszku
    garść fasolki szparagowej
    łyżeczka miso
    łyżka masła
    szklanka wody

    pietruszka i pomidorki koktajlowe do dekoracji

Smażony pikantny łosoś na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę solimy, pieprzymy, posypujemy natką pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy startym chrzanem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę.
  • 2. Po godzinie rybę panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy na bukiecie z duszonych warzyw.
  • 3. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojone w kostkę: marchewkę i selera. W talarki kroimy pora i też go dodajemy do warzyw. Resztę warzyw kroimy wedle uznania i też wrzucamy do garnka. Warzywa zalewamy szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Wyłączamy ogień i doprawiamy do smaku miso.
  • 4. Na talerzu układamy warzywa, a na nich rybę. Ozdabiamy natką pietruszki oraz pomidorkami

Porady

Jeśli nie mamy miso możemy doprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy