Chrupiące filety z łososia podane na duszonych warzywach.
Składniki:
2 filety z łososia, lub innej ulubionej ryby
sól, kolorowy pieprz,
natka pietruszki,
sok z cytryny,
mąka
2 łyżki świeżo startego chrzanu
jajko
bułka tarta
Smażony pikantny łosoś na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę solimy, pieprzymy, posypujemy natką pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy startym chrzanem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę.
2.Po godzinie rybę panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy na bukiecie z duszonych warzyw.
3.W garnku o grubym dnie roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojone w kostkę: marchewkę i selera. W talarki kroimy pora i też go dodajemy do warzyw. Resztę warzyw kroimy wedle uznania i też wrzucamy do garnka. Warzywa zalewamy szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Wyłączamy ogień i doprawiamy do smaku miso.
4.Na talerzu układamy warzywa, a na nich rybę. Ozdabiamy natką pietruszki oraz pomidorkami
Porady
Jeśli nie mamy miso możemy doprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym.
Komentarze