Połączenie jajka i ryżu może dziwić, jednak zapewniam że w smakuje bardzo dobrze:) Do ryżu, prócz innych przypraw dodałam czerwonej czubricy - bułgarskiej przyprawy na bazie cząbru z dodatkiem bazylii, tymianku, papryki chili, soli i cukru.
Smażony ryż z jajkiem w towarzystwie kurczaka z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie w rondelku rozpuszczamy 50 g masła i przesypujemy do niego ryż. Doprawiamy czubricą, imbirem, kolendrą, czosnkiem, curry, kurkumą, pieprzem cytrynowym, koprem, lubczykiem, natką pietruszki i odrobiną pieprzu cayenne. Przed samym podaniem na talerz roztrzepujemy dwa jajka i mieszamy z gorącym ryżem.
W czasie, gdy ryż się gotuje kroimy filet z kurczaka w kostkę i podsmażamy go na oliwie. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, i wrzucamy na nią brokuła podzielonego na małe cząstki. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze