Smażony śledź w zalewie

0 (0 ocen)

Takie śledzie są wspaniałą przekąską. Takie śledzie możemy znaleźć bez problemy w sklepie, lecz ja wolę ich domową wersję - są o wiele smaczniejsze i bez konserwantów.

Składniki:

  • 3 większe cebule
    4 mini suszone papryczki chilli
    około pół litra octu 10%
    około 3-3,5 l wody
    4 mini suszone papryczki chilli
    10 ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    1 i 1/2 łyżeczki cukru
    1 i 1/2 łyżeczki soli

Smażony śledź w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę gotujemy(prócz cebuli), i studzimy.
  • 2. Śledzie delikatnie rozmrażamy. Gdy zaczną "puszczać" ściągamy z nich skórę.Przekrawamy na pół.
  • 3. Mąkę wsypujemy na talerz, bułkę tartą na drugi i jajka do talerza na zupę i rozbełtujemy.
  • 4. Olej rozgrzewamy na patelni. Śledzie obtaczamy w mącę, w jajku potem w bułce i smażymy kilka minut po oby dwóch stronach na zloty kolor. Studzimy
  • 5. Cebulę obieramy, kroimy w krążki. Na dnie słoików układamy kilka krązków cebuli, wkładamy śledzie, i zalewamy zimną zalewą. Zakręcamy, chowamy do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy