Smerfne galaretki

0 (0 ocen)

Galaretki przygotowane z karmelków o smaku lodowym, a nazwa wzięła się z ich charakterystycznej barwy.

Składniki:

  • 200 g karmelków o smaku lodowym
    1 i 1/4 szklanki wody
    1 łyżka cukru
    10 g żelatyny wieprzowej (bez przypraw)
    maliny lub dowolne jagody do ozdobienia

Smerfne galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smerfne galaretki 1. Cukierki zalać wodą i odłożyć w ciepłe miejsce, by się rozpuściły (można na całą noc).
  • Smerfne galaretki 2. Do rozpuszczonych karmelków dodać cukier i żelatynę - pozostawić, by żelatyna napęczniała. Następnie całość podgrzać, cały czas mieszając. Gdy żelatyna się rozpuści, zdjąć z ognia. Wystudzić.
  • Smerfne galaretki 3. ... i zalać wystudzoną galaretką. Deser włożyć do lodówki, by stężał.
  • Smerfne galaretki 4. Do foremek nałożyć owoce wg uznania ...

Porady

Z podanych składników otrzymałam 2 tacki i 12 foremek galaretki (formy widoczne na zdjęciach).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy