Smerfno-jagodowe lody

0 (0 ocen)

Lody to deser który moja córka Kasia (4,5 lat) mogła by jeść na okrągło i to także w ramach śniadania, obiadu i kolacji. Jeśli przybierają one dodatkowo smerfny kolor i podane są z dodatkiem owoców nie ma nic lepszego.

Składniki:

  • Składniki:
    • Opakowanie niebieskich pianek marshmallow w kształcie smerfów (175 g),
    • 350 ml śmietanki 30%,
    • 1 łyżka cukru pudru (nie koniecznie),
    • 2 szklanki mleka pełnego,
    • Borówki do podania,
    • Melisa do dekoracji

Smerfno-jagodowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodawanie pianek do mleka 1. Mleko przelewamy do garnka. Podgrzewamy. Do ciepłego wrzucamy pianki
  • Pianki 2. Pianki
  • Mieszamy, mieszamy, bo się przypali:) 3. Ciągle mieszając podgrzewamy je na małym ogniu.
  • Mieszanie 4. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
  • W trakcie stygnięcia 5. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Ubijanie śmietanki 6. Schłodzoną śmietankę ubijamy.
  • 7. Do ubitej dokładamy wczesnej przygotowaną i przestudzoną masę piankowo-mleczną. Dokładamy cukier. Dokładnie mieszamy.
    Dodatek cukru można pominąć. Wszystko zależy od naszych upodobań.
  • 8. Lody przekładamy do zamrażalnika. Po około 0,5 godz. mieszamy je. Czynność powtarzamy jeszcze około 3 razy.

    Gotowe lody porcjujemy. Podajemy z dodatkiem borówek.
  • Mniam:) 9. Jemy, jemy i oblizujemy:)
  • Adaś! 10. Adasiowi (14 miesięcy) został się jeden smerfuś!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy