Lody to deser który moja córka Kasia (4,5 lat) mogła by jeść na okrągło i to także w ramach śniadania, obiadu i kolacji. Jeśli przybierają one dodatkowo smerfny kolor i podane są z dodatkiem owoców nie ma nic lepszego.
Składniki:
Składniki:
• Opakowanie niebieskich pianek marshmallow w kształcie smerfów (175 g),
• 350 ml śmietanki 30%,
• 1 łyżka cukru pudru (nie koniecznie),
• 2 szklanki mleka pełnego,
• Borówki do podania,
• Melisa do dekoracji
Smerfno-jagodowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do garnka. Podgrzewamy. Do ciepłego wrzucamy pianki
2.Pianki
3.Ciągle mieszając podgrzewamy je na małym ogniu.
4.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
5.Pozostawiamy do ostygnięcia.
6.Schłodzoną śmietankę ubijamy.
7.Do ubitej dokładamy wczesnej przygotowaną i przestudzoną masę piankowo-mleczną. Dokładamy cukier. Dokładnie mieszamy.
Dodatek cukru można pominąć. Wszystko zależy od naszych upodobań.
8.Lody przekładamy do zamrażalnika. Po około 0,5 godz. mieszamy je. Czynność powtarzamy jeszcze około 3 razy.
Gotowe lody porcjujemy. Podajemy z dodatkiem borówek.
9.Jemy, jemy i oblizujemy:)
10.Adasiowi (14 miesięcy) został się jeden smerfuś!
Komentarze