Śmietankowe wafle z czekoladowym brzegiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wafle o śmietankowym smaku dzięki dodaniu śmietanki w proszku. Brzegi oblane są czekoladą i obtoczone w orzechach. Przepyszne!

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki płynnego mleka
    200 g masła
    1 szklanka śmietanki do kawy
    1 szklanka mleka w proszku

    3 duże wafle

    Polewa:
    150 g mlecznej czekolady
    1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów

Śmietankowe wafle z czekoladowym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło. Zagotować. Ostudzić. Wsypać śmietankę i mleko w proszku, wymieszać, zmiksować blenderem.
  • 2. Połowę masy wyłożyć na jeden wafel, przykryć drugim, wyłożyć resztę masy, przyłożyć ostatnim waflem. Na wierzch nałożyć dużą deskę. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 3. Wafle pokroić.
  • 4. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną.
  • 5. Orzechy wysypać na płaski talerz.
  • 6. Brzegi wafli moczyć w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie obtaczać w orzechach.

Komentarze

Podobne przepisy