Śmietankowo - czekoladowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, dodając powoli cukier. Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy 40cm x 25cm. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 st. C
Gdy biszkopt ostygnie przekroić na dwie części.
2.W dużej misce ubijamy na sztywno śmietanę 30%, następnie wlewamy powoli żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 2 łyżkach gorącej wody. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do masy jasnej dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem na wysokich obrotach. Do masy ciemnej dodajemy gorzką czekoladę rozpuszczoną na parze.
3.Pierwszą część biszkoptu smarujemy masą ciemną, na to kładziemy delikatnie masę jasną i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy masą ciemną. Dekorujemy według uznania.
Porady
Do ubijanej śmietany 30% można dodać 2 łyżki cukru pudru.
Komentarze