Ciasto Śmietankowy rabarbarowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Delikatne, śmietankowe niby kruche, a tak puszyste, mięciutkie ciacho z rabarbarem. Po wystudzeniu ciacha, brytfanka w szybki tempie zaczęła robić się pusta :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    1 kostka margaryny
    2 całe jajka
    200 g cukru
    3 łyżki śmietany 12%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    100 g mąki
    50 g masła lub margaryny
    50 g cukru

    10 średnich łodyg rabarbaru+ pól szklanki cukru

    Wymiary brytfanki 30x25

Ciasto śmietankowy rabarbarowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki, wsypujemy pól szklanki cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas robienia ciasta.
  • 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i margarynę, siekamy wszystko, następnie dodajemy całe jajka, śmietanę i cukier. Zagniatamy dokładnie ciasto.

    Kruszonka: Mąkę mieszamy z masłem/ margaryną i cukrem. Kruszonka gotowa :)
  • 3. Przygotowane ciasto wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i posypanym bułką tartą. Na ciasto wykładamy rabarbar, ale należy odlać sok, który puścił. Wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 50 minut.
    Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy