Delikatne, śmietankowe niby kruche, a tak puszyste, mięciutkie ciacho z rabarbarem. Po wystudzeniu ciacha, brytfanka w szybki tempie zaczęła robić się pusta :)
1 godz. 10 min
Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
2 całe jajka
200 g cukru
3 łyżki śmietany 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła lub margaryny
50 g cukru
Ciasto śmietankowy rabarbarowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki, wsypujemy pól szklanki cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas robienia ciasta.
2.Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i margarynę, siekamy wszystko, następnie dodajemy całe jajka, śmietanę i cukier. Zagniatamy dokładnie ciasto.
Kruszonka: Mąkę mieszamy z masłem/ margaryną i cukrem. Kruszonka gotowa :)
3.Przygotowane ciasto wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i posypanym bułką tartą. Na ciasto wykładamy rabarbar, ale należy odlać sok, który puścił. Wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 50 minut.
Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze