Śmietankowy wiśniowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealne do popołudniowej kawy

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    200 g margaryny
    250 g mąki
    200 g cukru
    200 ml maślanki
    3 jajka
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli

    MASA:
    800 g śmietany
    200 g twarogu
    100 g cukru
    2 jajka
    1 budyń waniliowy
    250 g wiśni

Śmietankowy wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i wymieszać z maślanką i roztrzepanymi jakami.
    W misce wymieszać mąkę, proszek, kakao i cukier. Do sypkich składników dodać płynne i razem wszystko wymieszać. Formę o wymiarach 22/27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Piec w 180 *C. ok. 25 min.
  • 2. W misce wymieszać: śmietanę, twaróg, cukier, jajka i budyń. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować częścią masy serowej i wyłożyć na nią czereśnie. Całość przykryć pozostałą masą serową. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min. w 180*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy