Śmietanowa z kalafiorem i brokułem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna, mocno śmietanowa i aromatyczna zupa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • skrzydło z indyka
    udko z indyka

    mały kalafior
    (same) korzenie z 4 brokułów
    3 marchewki
    2 pietruszki
    duża cebula

    sól, pieprz
    400 ml śmietany 18%

Śmietanowa z kalafiorem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Zupę solimy i doprawiamy pieprzem.
  • 2. Mięso gotujemy jeszcze 10 minut, następnie wrzucamy do wywaru pokrojone w kostkę korzenie brokuła.
  • 3. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki w dowolny sposób, wrzucamy do zupy. Kalafiora dzielimy na różyczki i dodajemy do reszty.
  • 4. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy do zupy zahartowaną śmietanę ( śmietanę przed wlaniem mieszamy pół na pół z zupą i rozrabiamy). Zagotowujemy.

Porady

Przed podanem zupę możemy posypać świeżą lub suszoną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy