Ciasto Bananowe

0 (0 ocen)

Jeden z ulubionych placków moich znajomych

Składniki:

  • 8 bananów (45dkg),3dkg miękkiego masła,20dkg cukru,12dkg cukru pudru,6dkg otartej skórki cytrynowej, 1 torebka cukru waniliowego,2 jajka,3dkg suszonych bananów,25dkg mąki,3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki mleka,4 łyżki soku cytrynowego,10dkg mielonych migdałów,tłuszcz i tarta bułka.

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sześć bananów obrać i zgnieść widelcem.Dodać masło,cukier,skórkę cytrynową i cukier waniliowy.Kolejno nie przerywając ucierania dodawać jajka.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,małymi porcjami wsypywać do masy.Wszystkie składniki wyrabiać kilka minut mikserem na gładkie jednolite ciasto.Dodać mleko oraz migdały,wyrabiać jeszcze kilka minut.Pozostałe banany obrać,pokroić w plasterki skropić 2 łyżkami soku z cytryny.Przełożyć do ciasta,ostrożnie przemieszać (tak aby nie uszkodzić owoców).Foremkę keksową (o długości 30 cm) posmarować cienką warstwą tłuszczu,posypać tartą bułką.Następnie wlać przygotowane ciasto wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika,piec godzinę w temperaturze 175 stopni. Wyjąć z pieca,odstawić do przestygnięcia.Cukier puder wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym.Tak powstałym lukrem posmarować ciast,posypać pokruszonymi suszonymi bananami i odstawić do zastygnięcia

Komentarze

Podobne przepisy