Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sześć bananów obrać i zgnieść widelcem.Dodać masło,cukier,skórkę cytrynową i cukier waniliowy.Kolejno nie przerywając ucierania dodawać jajka.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,małymi porcjami wsypywać do masy.Wszystkie składniki wyrabiać kilka minut mikserem na gładkie jednolite ciasto.Dodać mleko oraz migdały,wyrabiać jeszcze kilka minut.Pozostałe banany obrać,pokroić w plasterki skropić 2 łyżkami soku z cytryny.Przełożyć do ciasta,ostrożnie przemieszać (tak aby nie uszkodzić owoców).Foremkę keksową (o długości 30 cm) posmarować cienką warstwą tłuszczu,posypać tartą bułką.Następnie wlać przygotowane ciasto wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika,piec godzinę w temperaturze 175 stopni. Wyjąć z pieca,odstawić do przestygnięcia.Cukier puder wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym.Tak powstałym lukrem posmarować ciast,posypać pokruszonymi suszonymi bananami i odstawić do zastygnięcia
Komentarze