ŚMIETANOWIEC

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

IDEALNY DESER DLA MIŁOŚNIKÓW GALARETEK

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    0,5 cukru waniliowego
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżki octu
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM ŚMIETANOWO - GALARETKOWY
    0,5 litry słodkiego mleka
    1 szklanka cukru
    Cukier waniliowy
    5 dag żelatyny
    3 szklanki kwaśnej śmietany
    3 galaretki różne kolory
    pół tabliczki czekolady
    rodzynki

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt.

    KREM:
    Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować i wystudzić.
    5 dag żelatyny zalać pół szklanki zimnej wody później dodać ciepłej na pełną szklankę.
    3 szklanki kwaśnej śmietany zimnej ubić, dodać wystudzone mleko, żelatynę i galaretkę pokrojoną w kostkę (2 kolory) czekoladę pokrojoną, rodzynki.
    Lekko wymieszać i wylać na biszkopt. Na wierzch można wylać jeszcze galaretkę. Wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy