Śmietanowiec

0 (0 ocen)

  • 7 godz.

Pyszny deser, wymaga czasu ale warto czekać.

  • 7 godz.

Składniki:

  • 2 galaretki
    1/2 szkl.mleka
    3 łyżki cukru
    400ml śmietany 30 %
    3,5 łyżeczki żelatyny
    małe opakowanie herbatników
    15 dkg orzechów włoskich

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śmietanowiec 1. Galaretki przygotowujemy osobno, rozpuszczając w 400ml wrzącej wody. Odstawiamy do zastygnięcia. Orzechy i herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy mleko dodajemy cukier, zagotowujemy dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Wyłączamy gaz dodajemy żelatynę i cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia. Jak nasza masa zacznie delikatnie tężeć dodajemy pokrojone w kostkę galaretki, pokruszone orzechy i herbatniki. Mieszamy i wylewamy do formy. Zostawiamy w lodówce na około 3 godziny. Pychota. Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy