Śmietanowiec z czekoladą w plastrach pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo prosty i pyszny deser bez pieczenia.Pomarańcze,czekolada i bita śmietana wszystko idealnie pasuje do siebie.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 ml śmietany 30%
    3 pomarańcze
    75 g czekolady deserowej
    2 galaretki pomarańczowe
    400 ml wrzącej wody
    cukier waniliowy
    2 łyżki soku pomarańczowego
    15 podłużnych biszkoptów

Śmietanowiec z czekoladą w plastrach pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze obierz ze skórki pokrój na plasterki,usuń pestki,czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    Foremkę keksową 12x30 wyłóż folią spożywczą na dnie i przy ściankach foremki ułóż plasterki pomarańczy.
  • 2. Galaretki rozpuść w wrzącej wodzie,ostudź,gdy galaretka zacznie tężeć zmiksuj ją powoli wlewając śmietanę z cukrem waniliowym,na koniec dodaj startą czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.
    Połowę musu wyłóż do foremki na środku ułóż 6 biszkoptów skropionych sokiem pomarańczowym,
    Na biszkopty wyłóż pozostałą część musu,wyrównaj i przykryj pozostałymi biszkoptami skropionymi sokiem pomarańczowym.
    Chłodź w lodówce około 3-4 godzin
    Przed podaniem deser wyłóż na talerz usuń folię i pokrój .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy