Ciasto śmietanowo-serowa brzoskwinka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczne ciasto zaczerpnięte od agarybak 76

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 niepełna szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa: 2 op.budyniu waniliowego
    4 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    250g margaryny
    kilka kropel aromatu pomarańczowego

    Masa serowo-śmietankowa: 330g śmietany 36%
    500g twarogu (u mnie z wiaderka)
    pół szklanki cukru
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki cytrynowe

    Dodatkowo: 250g herbatników kakaowych

Ciasto śmietanowo-serowa brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodawać cukier ubijając. Następnie dodać żółtka, ubić.Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy (25x40cm). Piec 30-40 minut w 170 st.
  • 2. Masa budyniowa: ugotować budyń na mleku dodając cukier. Zimny budyń utrzeć z masłem, dodać aromat.
  • 3. Masa serowo-śmietanowa: śmietanę ubić z cukrem. Dodać twaróg (zmielony lub z wiaderka). Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, kiedy stężeją, połączyć z masą serową. Wymieszać z osączonymi, pokrojonymi brzoskwiniami.
  • 4. Na ciasto biszkoptowe wyłożyć masę budyniową. Ułożyć herbatniki i rozsmarować masę serową.Dowolnie udekorować i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Komentarze

Podobne przepisy