Śmietanowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny sernik na zimno.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 36% schłodzonej
    3 galaretki malinowe w proszku
    50 g biszkoptów
    tortownica o średnicy 16 cm

Śmietanowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy galaretki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody, a trzecią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy obie do rozpuszczenia. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami ( kruszymy też w przestrzenie między całymi biszkoptami). Śmietankę przelewamy do wysokiej miski i miksujemy na sztywno. Następnie powoli wlewamy tężejące galaretki( te rozpuszczone w 1 szkl wody), cały czas miksując. Tężejącą masę przelewamy delikatnie na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka (rozpuszczona w 50 ml wody) zacznie tężeć przelewamy ją ostrożnie na ciasto i ponownie wlewamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy