Śniadanie farmera

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem nauczycielką języków rosyjskiego i niemieckiego. Przepis na śniadanie farmera przywiozłam z Niemiec. Byłam tam podczas studiów, szlifowałam język i pracowałam.

Składniki:

  • ● 4 średnie ziemniaki
    ● 4 cebule
    ● 10 dag słoniny
    ● 10 pieczarek
    ● 4 jajka
    ● 4 łyżki oleju
    ● sól
    ● pieprz
    Do dekoracji:
    ● liście sałaty
    ● pomidor lub ogórek

Śniadanie farmera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w plastry lub nieduże
    kawałki. Osuszamy. Pieczarki
    oczyszczamy i kroimy
    w cienkie półplasterki. Cebule kroimy w piórka, a słoninę
    w plasterki.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy
    olej i wkładamy pokrojone
    ziemniaki. Smażymy, cały czas
    mieszając, na złocistobrązowy
    kolor. Dodajemy słoninę, pieczarki
    i cebulę. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Smażymy, aż
    słonina się wytopi.
  • 3. Jajka wbijamy do miski,
    miksujemy lub roztrzepujemy
    widelcem (można doprawić
    pieprzem i solą). Masę jajeczną
    wlewamy na patelnię i smażymy,
    aż się zetnie. Danie podajemy
    na liściach sałaty, przybrane
    cząstkami pomidora lub
    plasterkami ogórka.

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy