6średniCH ziemniakÓW, 3cebule, 10 d. słoniny, 20 pieczarek, 7 jaj, 7 łyżek oleju, sól, pieprz. Do dekoracji 2 liście sałaty, pomidorki koktajlowe lub całe pokroić lub ogórek świeży nie kiszony ,ale może być kilka konserwowych .
Pyszne sycące śniadanie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy jak frytki w paski.Osuszamy. Pieczemy na złoto.Cebule kroimy w piórka, a słoninkę w plasterki.Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone ziemniaki.Smażymy, cały czas mieszając na zloto.Dodajemy słoninkę , pieczarki i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy aż słonina się stopi.Jajka wbijamy do miski , roztrzepujemy widelcem doprawiamy solą i pieprzem.Masę jajeczną wlewamy na patelnię i smażymy aż się zetnie. Danie podajemy na ale w zimie nie łatwo o sałatę i przybieramy pomidorami lub plasterkami ogórka . Takie śniadanko bardzo lubią dzieci.
Komentarze