Śniadanie mistrzów

0 (0 ocen)

  • 5 min

Sycące i proste zarazem śniadanie na dobry początek!

  • 5 min

Składniki:

  • 3 pomidorki koktajlowe na łodyżce
    5 małych pieczarek
    1 jajko
    2 łyżki ricotty
    2 łyżki oleju z orzechów włoskich
    2 kromki chleba wiejskiego
    4 plastry salami
    Oregano, bazylia, sól, pieprz

Śniadanie mistrzów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia (najlepiej wyciąć odpowiedni kształt do patelni) i polać go olejem z orzechów włoskich. Patelnię stawiamy na ogniu, układamy na niej obrane pieczarki, salami oraz umyte pomidorki. Smażymy ok. 5-10 minut.
    Kromki chleba przekrawamy na pół, skrapiamy olejem jw. i posypujemy bazylią i oregano. Z racji tego, że nie mam wypasionego opiekacza, użyłam tostownicy - wyszło genialnie. Trzymamy przyprawiony chlebek w tostownicy ok. 2 minut, tak aby stał się chrupiący. W osobnym garnuszku dodajemy kilka kropel oleju jw., wbijamy jajko i szybko mieszamy drewnianą łyżką, ściągamy garnuszek z ognia, dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. Garnuszek znowu dodajemy na ogień i tak jeszcze raz. Jajko z ricottą przyprawiamy wg uznania i kładziemy na chrupiący chlebek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy