Śniadaniowa chałka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski kruszymy drożdże dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i czekamy by zaczyn ruszył.
Do zaczynu dodajemy 2 żółtka, 1 jajko, cukry, roztopioną margarynę, dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, na gładkie i elastyczne, podsypując mąkę jak jest za rzadkie.
Przykrywamy ściereczką i czekamy by podwoiło swą objętość.
Gdy ciasto jest wyrośnięte wałkujemy go na prostokąt.
Przecinamy na trzy części, na każdą część nakładamy przy boku
pasek marmolady.
Jajko do smarowania rozkłócamy i smarujemy pozostałe miejsce przy marmoladzie.
2.Każdą część zwijamy w rulon.
Przenosimy na papier do pieczenia i zaplatamy warkocz.
3.Razem z papierem przenosimy do foremki keksowej (u mnie 40 cm ).
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, przykrywamy ściereczką i czekamy by trochę się napuszyła nasza chałka.
4.Wstawiamy chałkę do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach (temperaturę możemy zmniejszyć do 160 stopni, to zależy od naszego piekarnika ).
Porady
Możemy nadziać, masą makową, orzechową lub inną na jaką mamy ochotę.
Komentarze