Śniadaniowa chałka.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Na śniadanko pyszna chałka nadziana marmoladą, do tego ciepłe kakao. MNIAM :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 25 g drożdży świeżych
    150 ml ciepłego mleka
    pół szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/3 kostki margaryny
    2 żółtka
    1 jajko
    około 3 szklanek mąki pszennej
    marmolada wieloowocowa
    1 jajko do posmarowania

Śniadaniowa chałka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z marmoladą 1. Do miski kruszymy drożdże dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i czekamy by zaczyn ruszył.
    Do zaczynu dodajemy 2 żółtka, 1 jajko, cukry, roztopioną margarynę, dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, na gładkie i elastyczne, podsypując mąkę jak jest za rzadkie.
    Przykrywamy ściereczką i czekamy by podwoiło swą objętość.
    Gdy ciasto jest wyrośnięte wałkujemy go na prostokąt.
    Przecinamy na trzy części, na każdą część nakładamy przy boku
    pasek marmolady.
    Jajko do smarowania rozkłócamy i smarujemy pozostałe miejsce przy marmoladzie.
  • ruloniki 2. Każdą część zwijamy w rulon.
    Przenosimy na papier do pieczenia i zaplatamy warkocz.
  • w foremce 3. Razem z papierem przenosimy do foremki keksowej (u mnie 40 cm ).
    Smarujemy rozkłóconym jajkiem, przykrywamy ściereczką i czekamy by trochę się napuszyła nasza chałka.
  • śniadaniowa chałka 4. Wstawiamy chałkę do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach (temperaturę możemy zmniejszyć do 160 stopni, to zależy od naszego piekarnika ).

Porady

Możemy nadziać, masą makową, orzechową lub inną na jaką mamy ochotę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy