Śniadaniowe bułeczki dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą i cukrem, dodać jajko, olej oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu jest bardzo plastyczne.
2. Nadzienie:
Biały ser utrzeć z cukrem (nie musi być idealnie gładki), następnie wymieszać z budyniem i na koniec ostrożnie z jagodami.
3.Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć nadzienie i zlepić malutkie, okrągłe bułeczki.
4.Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach, pomiędzy bułeczki wkładamy wałeczki z ciasta i z mniejszych kuleczek robimy oczy, całość formujemy tak, aby po upieczeniu wyglądało to jak bajkowy "robaczek".
Ubijamy jajko i smarujemy naszego "robaczka", dodatkowo pod głowę podkładamy malutką foremkę od babeczek.
5. Odstawiamy jeszcze na 15 min i pieczemy w temp. 180 st około 25 min, po upieczeniu i przestudzeniu udekorować kolorowym lukrem i cukierkami.
6. Podajemy w całości i dzieci same sobie odrywają po jednej bułeczce.Taka porcja ciasta starcza na dwa takie "robaczki"
Komentarze