Śniadaniowe bułeczki dla dzieci

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki do odrywania nawet niejadka skuszą do śniadania.

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szczypta soli
    1 jajko
    5 dag drożdży
    2 łyżki oleju
    180 ml mleka
    Nadzienie:
    20 dag białego sera
    3 łyżki cukru
    1 budyń śmietankowy\
    2 łyżki jagód mogą być ze słoika
    Dodatkowo;
    1 jajko
    lukier

Śniadaniowe bułeczki dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut.
    Mąkę przesiać i wymieszać z solą i cukrem, dodać jajko, olej oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
    Ciasto po wyrośnięciu jest bardzo plastyczne.
  • 2. Nadzienie:
    Biały ser utrzeć z cukrem (nie musi być idealnie gładki), następnie wymieszać z budyniem i na koniec ostrożnie z jagodami.
  • śniadaniowe bułeczki dla dzieci 3. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć nadzienie i zlepić malutkie, okrągłe bułeczki.
  • śniadaniowe bułeczki dla dzieci 4. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach, pomiędzy bułeczki wkładamy wałeczki z ciasta i z mniejszych kuleczek robimy oczy, całość formujemy tak, aby po upieczeniu wyglądało to jak bajkowy "robaczek".
    Ubijamy jajko i smarujemy naszego "robaczka", dodatkowo pod głowę podkładamy malutką foremkę od babeczek.
  • 5. Odstawiamy jeszcze na 15 min i pieczemy w temp. 180 st około 25 min, po upieczeniu i przestudzeniu udekorować kolorowym lukrem i cukierkami.
  • śniadaniowe bułeczki dla dzieci 6. Podajemy w całości i dzieci same sobie odrywają po jednej bułeczce.Taka porcja ciasta starcza na dwa takie "robaczki"

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy