Śniadaniowe bułeczki z pikantną skórką

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki na śniadanko lub kolację.

Składniki:

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyzki cukru
    1,5 płaskie łyżeczki soli
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    30g świeżych drożdzy
    40g miekkiego masła
    Do posmarowania:
    1jajko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/3 łyżeczki papryki ostrej
    sezam lub mak do posypania

Śniadaniowe bułeczki z pikantną skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śniadaniowe bułeczki z pikantną skórką 1. Do dużej miski wkruszamy drożdze i zasypujemy cukrem, zalewamy mlekiem, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz przesiane mąki i miękkie masło. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętosć. Zagniatamy ponownie wyrabiając przez chwile, dzielimy na osiem części, z każdej formujemy wałek ok 20 cm i zawiązujemy na podwójny supełek (jedną koncówkę przekładamy dwa razy przez kułeczko), chowajac koncówki pod spód. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zosatwiamy 15 min do wyrośniecia. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną i papryką, smarujemy bułeczki i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 20 min w temp 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy