Śniadaniowe bułeczki z pikantną skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wkruszamy drożdze i zasypujemy cukrem, zalewamy mlekiem, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz przesiane mąki i miękkie masło. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętosć. Zagniatamy ponownie wyrabiając przez chwile, dzielimy na osiem części, z każdej formujemy wałek ok 20 cm i zawiązujemy na podwójny supełek (jedną koncówkę przekładamy dwa razy przez kułeczko), chowajac koncówki pod spód. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zosatwiamy 15 min do wyrośniecia. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną i papryką, smarujemy bułeczki i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 20 min w temp 200 stopni.
Komentarze