Śniadaniowe eklerki z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.eklerki:
Masło podgrzewamy z wodą. Dosypujemy mąkę i mieszamy do momentu,aż ciasto będzie zwarte i zacznie odklejać się od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ostudzone ciasto miksujemy dodając po jednym jajku do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim eklery przez 30 minut. Studzimy przez kolejne 10 przy otwartym piekarniku.
wypełnienie:
Śmietankowy, kremowy serek łączymy ze śmietaną oraz pokrojona drobno szynką i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Eklerki przekrajamy na pół, napełniamy masa z serka i szynki. Można dodać pomidorki koktajlowe.
Podajemy na śniadanie.
Komentarze