Gotowe łódeczki posypujemy szczypiorkiem. Podajemy. To pomysłowe śniadanie dla małych lub większych niejadków. Łódki zjadamy do chleba. Stanowią smaczny i zdrowy posiłek.Moja Kasia Zaczyna jeść je zawsze od żagla.
20 min
Składniki:
Składniki na dwie łódki:
• Około 80 dag sera białego,
• Jeden dość duży ogórek gruntowy,
• 2-3 rzodkiewki,
• Sól, pieprz do smaku,
• Szczypiorek do posypania,
• 4 plasterki sera żółtego ( u mnie gouda z ziołami),
• 2 patyczki do szaszłyków,
• 1 łyżka słodkiej śmietanki
Śniadaniowe łódki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórek przekrawamy na połowę. Wydrążamy środek i kroimy go w kostkę.
Serek rozrabiamy ze śmietanką. Dokładamy do niego pokrojone ogórki oraz startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku
2.Gotowym farszem twarogowym wypełniamy ogórki.
Z sera żółtego wykonujemy żagle. Składamy po dwa plasterki Delikatnie ścinamy u góry. Nabijamy na patyczek i wbijamy w ogórka formując żagiel.
Komentarze