śniadaniowe Pancakes

0 (0 ocen)

  • 15 min

Robię je na śniadanie, są lekkie i puszyste. Są idealne jeśli ktoś chce dobrze i smacznie zacząć dzień. Żeby były zdrowsze mąkę pszenną zastępuję pełnoziarnistą, a cukier miodem.

  • 15 min

Składniki:

  • 150 g serka homogenizowanego lub greckiego
    1 jajko + białko
    pół szklanki mąki
    łyżka cukru lub miodu
    szczypta soli

Śniadaniowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek (jogurt) mieszam z żółtkiem i cukrem, dodaję mąkę i mieszam na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijam pianę z białek i dodaję delikatnie do masy.
    Rozgrzewam patelnię, ważne, aby była to patelnia teflonowa, wtedy pancakes smażymy bez dodatku tłuszczu. W innym przypadku należy zwilżyć patelnie olejem.
    Nakładam po dwie łyżki masy na jeden placuszek. Przykrywam patelnię pokrywką i smażę na małym ogniu, aż placuszki się zarumienią. Po przekręceniu ich na drugą stronę nie trzeba już przykrywać.
    Ilość ciasta starcza dla jednej osoby na syte śniadanie. W zależności od wielkości pancakes wychodzi różna ilość sztuk. U mnie jest to ok. 6-7 sztuk.

Porady

W zdrowszej wersji zastępuje mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą, dodaję cukier nierafinowany. Do polania zazwyczaj miksuję świeże owoce, daję jogurt naturalny, masło orzechowe, syrop klonowy lub dżem, a kiedy mam ochotę na coś słodszego po położeniu pierwszej łyżki ciasta na patelnię kładę kawałki pokrojonej czekolady , lekko wciskam w środek i przykrywam drugą łyżką ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy