"Śniadaniowe" racuchy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Racuchy z jabłkami w cieście na bazie śniadaniowych płatków kukurydzianych. Pyszniutkie :)

  • 45 min

Składniki:

  • 400 g jabłek z kompotu (owoce i syrop)
    500 g płatków kukurydzianych
    150 g mąki pszennej
    4 jajka
    1 łyżka cynamonu
    2 łyżki cukru

    olej do smażenia

"śniadaniowe" racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śni 1. Płatki wymieszać z jabłkami (płatki szybko namokną). Wbić jajka, dodać cynamon i cukier - ponownie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ręcznie wyrobić ciasto. Z masy formować wilgotnymi dłońmi placki i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • śni 2. Racuchy podawać na ciepło lub na zimno. Można posypać cukrem pudrem, polać śmietaną lub syropem, ewentualnie posmarować ulubioną konfiturą.
  • śni 3. Kompocik :)

Porady

Z podanych składników wychodzi 16 średniej wielkości racuchów.

Komentarze

Podobne przepisy