ŚNIADANIOWE ŻYTNIO- OWSIANE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowe, chrupiące bułeczki oprószone aromatyczną i zdrową czarnuszką to doskonała alternatywa dla tych sklepowych. A ponadto wspólne wypiekanie domowego pieczywa może być ciekawym pomysłem na rodzinne spędzanie czasu.

  • 60 min

Składniki:

  • - 100 g mąki owsianej
    - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 150 g mąki żytniej razowej
    - 1 szklanka mleka
    - ½ szklanki przegotowanej letniej wody
    - 50 g drożdży
    - 100 g płatków jaglanych błyskawicznych
    - 1 łyżeczka soli himalajskiej
    - ½ łyżeczki cukru
    - 10 łyżek siemienia lnianego
    - 5 łyżek oliwy

    + jajko

Śniadaniowe żytnio- owsiane bułeczki z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

    Mąkę przesiać, połączyć z solą, siemieniem i płatkami jaglanymi .Mleko delikatnie podgrzać.

    Wyrośnięte zaczyn drożdżowy, lekko ciepłe mleko dodać do mąki. Całość dokładnie wymieszać, stopniowo dodając po łyżce oliwę.

    Dobrze wyrobione ciasto odstawić na 20 minut. Następnie ponownie je wyrobić.
    Z ciasta wyrabiać bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

    Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć czarnuszką.

    Bułeczki piec w rozgrzanym piekarniku o temp. 200 stopni około 25 minut.

    SMACZNEGO!

Porady

Na 30 minut przed planowanym wypiekiem drożdże wyjąc z lodówki, by się ogrzały do temp pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy