Śniadaniowy Omlet

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy takie śniadania. Pełna dawka energii aż do obiadu. Do tego świetnie smakuje.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    Pół czerwonej cebuli
    2 plasterki boczku
    4 pomidorki koktajlowe
    Skórki z 3 kromek chleba
    2 łyżki startego cheddara
    Sól
    Pieprz
    Łyżeczka oregano
    Pół łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżka oleju kokosowego

Śniadaniowy omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej.
    Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę.
    Wrzucamy na patelnię dodajemy pół łyżeczki oregano i ziół prowansalskich.
    Smażymy aż cebula się zeszkli a boczek lekko przyrumieni.
    Pomidorki kroimy na połówki i wrzucamy na patelnię.
    Smażymy ok. 2 min po czym wrzucamy skorki chleba porwane w kostkę.
    Podsmażamy następne 2 min.
    Jajka wbijamy do miski i mieszamy widelcem.
    Wlewamy do reszty. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą ziół.
    Czekamy chwilę po czym posypujemy startym cheddarem.
    Zmiejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i czekamy aż jajko się zetnie.
    Przekładamy na talerz i zajadamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy