SNICKERS

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto jest szczególne, ponieważ po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę na więcej.

  • 50 min

Składniki:

  • masa:
    -jedna szklanka mąki kukurydzianej
    -jedna szklanka cukru pudru
    -4 szlanki mleka
    -jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego
    -szczypta soli
    -jedna puszka orzechowej masy krówkowej
    -150g gorzkiej czekolady
    polewa:
    -100g mlecznej czekolady
    -6 łyżek śmietany 36%
    -1/2 puszki orzechowej masy krówkowej
    -4 batoniki snickers
    dodatkowo:
    -2 duże opakowania herbatników

Snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa: Wlej do garnka 3 szklanki mleka i zagotuj. Do reszty mleka dodaj ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz mąkę i sól. Wszystko wymieszaj i wlej do garnka z gotującym się mlekiem. Gotuj i jednocześnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj połamaną gorzką czekoladę, a do drugiej masę krówkową.
    Polewa: Podgrzej lekko masę krówkowa. Do drugiego garnka wlej śmietanę i podgrzej. Wrzuć połamaną czekoladę mleczną i wymieszaj.
    Keksówkę wyłóż folią aluminiową. Wyłóż herbatniki, rozsmaruj masę czekoladową, przykryj herbatnikami i posmaruj masą krówkową. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników. Polej polewą krówkową oraz czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami.

Komentarze

Podobne przepisy

4.98 (207 ocen)

Kawowy snickers