1.Masa: Wlej do garnka 3 szklanki mleka i zagotuj. Do reszty mleka dodaj ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz mąkę i sól. Wszystko wymieszaj i wlej do garnka z gotującym się mlekiem. Gotuj i jednocześnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj połamaną gorzką czekoladę, a do drugiej masę krówkową.
Polewa: Podgrzej lekko masę krówkowa. Do drugiego garnka wlej śmietanę i podgrzej. Wrzuć połamaną czekoladę mleczną i wymieszaj.
Keksówkę wyłóż folią aluminiową. Wyłóż herbatniki, rozsmaruj masę czekoladową, przykryj herbatnikami i posmaruj masą krówkową. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników. Polej polewą krówkową oraz czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami.
Komentarze