SNICKERS inaczej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodki raj dla podniebienia

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu
    3 łyżki wody
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 i ½ szklanki mąki
    3 łyżki ciemnego kakao
    6 łyżek oleju

    Reszta ciasta:
    Masa:
    2 i ½ szklanki mleka
    4 żółtka
    ¾ szklanki mąki
    ¾ szklani cukru
    ½ kostki margaryny

    Polewa:
    ½ kostki margaryny
    ½ szklanki cukru pudru
    2- 3 łyżki kakao
    2 łyżki gorącej wody

    Inne:
    3 małe paczki herbatników
    2 małe paczki krakersów
    Śmietana kremówka 30% ( Łaciata)
    2 śmietan fix
    3 łyżki cukru pudru
    Puszka masy krówkowej
    Garść słonych orzeszków

Snickers inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka, proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać w miseczce.
    Białka ubić z 1 i 1/3 szklanki cukru. Wlać żółtka, opłukać 3 łyżkami wody. Dodać 1 i ½ szklanki mąki i 3 łyżki ciemnego kakao. Pod koniec 6 łyżek oleju. Piec ok. 30 min

    Polewa:
    rozpuszczamy margarynę w niewielkim garnku, dodajemy resztę składników
    mieszamy do zagotowania.

    Bita śmietana:
    Śmietanę kremówkę, śmietan fix i cukier puder ubić mikserem.

    Masa i wykonanie:
    1 i ½ szklanki mleka gotujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy pozostałe składniki (najlepiej wymieszać mikserem). Jak mleko będzie się gotować to wlewamy do niego rozpuszczone składniki i gotujemy mieszając do uzyskania gęstej masy. Jak masa wystygnie to miksujemy ją z margaryną. Wykładamy na wystudzony biszkopt. Na to układamy herbatniki, na nich rozsmarowujemy karmel, na wierzch bita śmietana. Polewamy polewą i posypujemy orzeszkami

Porady

Odstawić na kilka godzin do lodówki aby ciastka pod wpływem karmelu i kremu stały się miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy