Snickers inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka, proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać w miseczce.
Białka ubić z 1 i 1/3 szklanki cukru. Wlać żółtka, opłukać 3 łyżkami wody. Dodać 1 i ½ szklanki mąki i 3 łyżki ciemnego kakao. Pod koniec 6 łyżek oleju. Piec ok. 30 min
Polewa:
rozpuszczamy margarynę w niewielkim garnku, dodajemy resztę składników
mieszamy do zagotowania.
Masa i wykonanie:
1 i ½ szklanki mleka gotujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy pozostałe składniki (najlepiej wymieszać mikserem). Jak mleko będzie się gotować to wlewamy do niego rozpuszczone składniki i gotujemy mieszając do uzyskania gęstej masy. Jak masa wystygnie to miksujemy ją z margaryną. Wykładamy na wystudzony biszkopt. Na to układamy herbatniki, na nich rozsmarowujemy karmel, na wierzch bita śmietana. Polewamy polewą i posypujemy orzeszkami
Porady
Odstawić na kilka godzin do lodówki aby ciastka pod wpływem karmelu i kremu stały się miękkie.
Komentarze