Ciasto : składniki zagnieść na gładkie ciasto, podsypywać mąka jeśli jest zbyt klejące, podzielić na 3części.
Każdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C.
Orzechy: orzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość przesmażać, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy będą brązowe.
Masę orzechową przekładamy na surowe ciasto dociskając lekko łyżką. Pieczemy tak samo jak poprzednie blaty ciasta.
Budyń: budyń ugotować tak jak na opakowaniu. zmieniając proporcje mleka na 1,5 litra. Gorącą masę przelewamy na przyszykowane wcześniej ciasto na blasze.
Masa kajmakowa : wcześniej można ją zanurzyć w kąpieli wodnej by łatwiej się rozsmarowywała
Ułożenie ciasta:
Blat ciasta -> gorący budyń -> blat kruchego ciasta -> masa kajmakowa -> blat z orzechami
Porady
Ciasto schłodzić, najlepiej smakuje na 3 dzień
Zapraszam na garnkowefanaberie.blogspot.com
Komentarze