Snikers

0 (0 ocen)

Skoro jesień obrodziła w orzechy, a święta również kojarzą mi się z orzechami. Jest to dobre ciasto na Boże Narodzenie, czy sylwestrową noc.

Składniki:

  • Ciasto:
    600g mąki pszennej
    200 g margaryny
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 szkl. cukru
    5 łyżek miodu
    2 jajka
    2 żółtka

    Masa orzechowa :
    400g orzechów
    150g masła
    3 łyżki miodu
    4 łyżki cukru

    Dodatkowo :

    4 opakowań budyniu śmietankowego

    1,5 l mleka
    2 puszki masy kajmakowej ( u mnie o smaku orzechowym)

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Ciasto : składniki zagnieść na gładkie ciasto, podsypywać mąka jeśli jest zbyt klejące, podzielić na 3części.
    Każdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C.

    Orzechy: orzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość przesmażać, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy będą brązowe.
    Masę orzechową przekładamy na surowe ciasto dociskając lekko łyżką. Pieczemy tak samo jak poprzednie blaty ciasta.

    Budyń: budyń ugotować tak jak na opakowaniu. zmieniając proporcje mleka na 1,5 litra. Gorącą masę przelewamy na przyszykowane wcześniej ciasto na blasze.
    Masa kajmakowa : wcześniej można ją zanurzyć w kąpieli wodnej by łatwiej się rozsmarowywała

    Ułożenie ciasta:
    Blat ciasta -> gorący budyń -> blat kruchego ciasta -> masa kajmakowa -> blat z orzechami

Porady

Ciasto schłodzić, najlepiej smakuje na 3 dzień Zapraszam na garnkowefanaberie.blogspot.com

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy