Snikers Pati

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jestem wielką miłośniczką batoników, które przekładane są masą karmelową, dlatego starałam się odtworzyć ten popularny i pyszny batonik. Placek szybko się robi a jeszcze szybciej znika.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    pół kg mąki
    dwie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki miodu
    4 jaja
    200 g masła
    pół szklanki cukru
    cukier waniliowy
    łyżka oleju

    masa budyniowa:
    dwa budynie
    cukier wg przepisu na opakowaniu
    2,5 szklanki mleka
    250 g margaryny

    masa kajmakowa:
    puszka kajmaku
    200g orzechów ziemnych

    polewa:
    pół szklanki cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki śmietany 18%
    garść płatków migdałowych

Snikers pati - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na stolnicy. Podzielić na 3 części. Upiec trzy placki w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 13-14 min.
  • 2. Ugotować dwa budynie wg przepisu na opakowaniu. Następnie ostudzić i zmiksować z margaryną na gładka masę. Wyłożyć na pierwsze upieczone ciasto i przykryć drugim.
  • 3. Na drugim cieście rozsmarować kajmak i rozsypać pokruszone orzeszki. Przykryć trzecim ciastem.
  • 4. Polewa: w garnuszku zagotować trzy łyżki wody z cukrem. Ciągle mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Następnie ściągnąć z gazu i wlać śmietanę. Gotować aż do rozpuszczenia cukru. Gdy zgęstnieje wylać na placek i posypać migdałami. Odstawić do lodówki.

Porady

Aby ciasto było pulchniejsze można dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Komentarze

Podobne przepisy