Soczewica po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Kolorowo i pysznie, zapraszam.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 220 g cukinii
    1 duża łodyga selera naciowego
    1 papryka czerwona
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 mała puszka kukurydzy
    1 mała puszka białej fasoli
    200 g soczewicy czerwonej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki chili pieprz cayenne
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka suszonego jalapenio

Soczewica po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i selera pokroić w plasterki, paprykę w średniej wielkości kostkę. Czosnek również w plasterki.
    Do dużego rondla wlać olej, rozgrzać. Wrzucić czosnek i dodać chili. Przesmażyć 2 minuty po czym dodać cukinię i seler. Smażyć kolejne 3 minuty, po czym dodać soczewicę. Smażyć kolejne 4 minuty i wlać 1/2 szklanki wody.
  • 2. Dusić aż woda odparuje i wrzucić paprykę, dodać pomidory z puszki i jeszcze pół szklanki wody . Po około 10 minutach dodać kukurydzę i fasolę ( bez zalewy). Doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia i dodać jalapenio.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy