Soczewica w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 5 min

Szybki obiad dla wegetarian ;)

  • 2 godz. 5 min

Składniki:

  • szklanka soczewicy zielonej
    2 pomidory
    kawałek papryki
    kawałek marchewki
    2 ząbki czosnku
    mała cebula
    łyżka oleju
    sok z 1/4 cytryny
    przyprawy- pieprz, sól, papryka ostra, chili itp.

Soczewica w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę soczewicy zalewam wodą i zostawiam na około półtorej godziny.
  • 2. Po odczekanym czasie wylewam wodę z soczewicy, przepłukuję, wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję około 20 minut (pod koniec dodaję sól- gotuję, aż będzie miękka).
  • 3. Łyżkę oleju rozgrzewam na patelni, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • 4. Na patelnię wrzucam kolejno: pomidory pokrojone w kostkę, paski papryki i słupki marchewki, ugotowaną soczewicę. Wlewam odrobinę wody, sok z cytryny i gotuję, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  • 5. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami według upodobań. Gotuję tak długo, aż cała woda wyparuje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy