Soczewica z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabanosy pokroiłam ukośnie w grubsze plasterki.
Marchewkę obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę.
Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę.
2.W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, zeszkliłam na nim cebulę i czosnek, dodałam marchew i smażyłam na wolnym ogniu aż marchewka zaczęła mięknąć.
3.Dołożyłam kabanosy i znów razem przesmażyłam.
4.Dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, suszone pomidory i paprykę w proszku, podlałam wodą.
Dusiłam do momentu, aż marchewka była całkiem miękka, a pomidory się rozgotowały.
5.Dołożyłam osączoną z zalewy soczewicę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i kminkiem.
Dusiłam razem jeszcze kilka minut.
Komentarze