Soczewica z kalafiorem i pomarańczą

0 (0 ocen)

To ciekawe i smaczne danie. Warto je wypróbować, szczególnie gdy mamy ochotę na coś bezmięsnego i pożywnego.

Składniki:

  • 7-10 łyżek soczewicy
    0,5 małego kalafiora
    1 marchewka
    1 ziemniak
    2 ząbki czosnku
    1 plaster pomarańczy
    2-3 łyżki pestek dyni
    4 ziele angielski
    3 liście laurowe
    5 ziaren pieprzu
    Kmin rzymski
    Kurkuma
    Curry

Soczewica z kalafiorem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, zalać szklanką wody i zagotować. Dodać obranego i pokrojonego na kawałki ziemniaka oraz kalafiora. Chwilę gotować. Dolać wody, powinna ona przykrywać warzywa.
  • 2. Następnie doprawić liściem laurowym, zielem angielskim, kminem rzymskim, curry, kurkumą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać soczewicę, wymieszać i chwilę gotować. Na koniec dodać pestki dyni. Warzywa gotować aż będą miękkie, a soczewica spuchnie, czyli około pół godziny.

Porady

Potrawę tą można przygotować zgodnie z tradycyjną medycyną chińską, według której każdy proces, a więc także proces przyrządzania potraw, podlega cyklowi pięciu przemian. Zgodnie z teorią pięciu przemian, przyrządzanie potraw powinno odbywać się według ściśle wyznaczonej kolejności, a w daniu mają znaleźć się składniki wchodzące w skład pięciu żywiołów - Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. O - zagotowanie wody Z - marchew, ziemniak, kalafior M - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kminek, curry, czosnek W - soczewica D - pomarańcz O - kurkuma Z - pestki dyni Tradycyjna medycyna chińska zakłada, że spożywanie potraw gotowanych według Pięciu Przemian chroni przed wieloma chorobami. Zapewni ład i harmonię ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy