Soczyście marchewkowe z orzechową strużką

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, jesienne ciasto z soczystej marchewki z włoskimi orzechami i kremowym sosem.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - soczysta marchew: 500 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 60 gramów
    - mąka: 50 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - orzechy włoskie: 10 sztuk
    - sos orzechowy ( do lodów i deserów ): 100 mililitrów

Soczyście marchewkowe z orzechową strużką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto marchewkowe 1. Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

    Żółtka oddzielamy od białek.

    Białka ubijamy na sztywną! pianę.

    Dodajemy cukier i cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka.

    Do masy delikatnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

    Dokładamy marchew i dokładnie mieszamy.

    Powstałe ciasto wlewamy do foremki keksowej ( u mnie niezawodna silikonowa! ).

    Pieczemy w temperaturze 180 st. około 50 minut.

    Smacznego!



    * Ciasto po upieczeniu wychodzi delikatne i mokre!
    ( co widac na zdjęciach! )

    Świetnie smakuje również po schłodzeniu w lodówce , kiedy już konsystencja zrobi się bardziej zwarta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy