Soczysta pieczeń wieprzowo-drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka i mięso z łopatki umyj, osusz pokrój w drobną kosteczkę.
Przesmaż na rozgrzanym oleju przez około 10 minut.
Do dużej miski włóż zmielone mięso wieprzowe, przestudzony filet i łopatkę.
Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek,wbij jajka, dodaj osaczone pokrojone pomidory z żurawiną , majeranek, musztardę , przecier pomidorowy, bułkę tartą , sól cukier i pieprz do smaku i wymieszaj starannie.
2.Prostokątna formę (keksową) natłuść, a następnie posyp bułka tartą.
Włóż do niej przygotowaną masę mięsną, delikatnie ją dociskając.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 90 minut.
Komentarze