Soczysta szynka w rozmarynie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo lubię ten sposób przygotowania szynki. Szybki i prosty. Mięsko jest wspaniałe na obiad jak i na śniadanie do kanapek. Polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,70 dag szynki
    1 gałązka rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka majeranku
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka oliwy peperoncino

Soczysta szynka w rozmarynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso marynujemy całą noc w wyżej wymienionych składnikach (rozmaryn daje w całości).
  • 2. Szynkę podsmażamy na ładny kolor z każdej strony na odrobinie oleju następnie podlewamy troszkę wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem.
    Sos możemy wykorzystać do polania ziemniaczków lub np. kaszy.

    Danie gotowe, smacznego !!!

Porady

Podczas podsmażania mięsa staram się aby nie dać na oliwę cebuli, rozmarynu itp ponieważ mogą się spalić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy